Puheenjohtajan mietteitä

Turun Valkonauha ry on Valkonauhojen vanhin yhdistys, joka perustettiin 29.10.1896. Yhdistys on myös maamme ensimmäinen naisyhdistys. Jäsenmerkiksi otettiin valkoinen, emaloitu nauharuusuke. Omaa lehteä, nimeltään Valkonauha, alettiin julkaista v. 1902.

Tänä vuonna vietämme yhdistyksen 120-vuotisjuhlaa. Alkuaikoina yhdistyksen ajamia teemoja olivat "ehdoton raittius, yleinen siveellisyys, naisen oikeuksien puolustus, lasten kristillinen kasvatus, kärsivien auttaminen ja rauha maan päällä". Kaikki nämä ovat nykyäänkin ajankohtaisia asioita. Viime vuosisadan alussa valkonauhasisaret olivat rautatieasemalla vastassa, kun nuoria naisia tuli maalta kaupunkiin töihin. Heille järjestettiin Valkonauhan toimesta majoitus ja autettiin työpaikan etsimisessä.

Turun Valkonauha sai maaliskuussa 2016 uuden hallituksen. Sen tehtävänä on saada valkonauhatyö jatkumaan täällä Varsinais-Suomessa. Toiminnassa aikaisemmin mukana olleiden naisten määrä oli vähentynyt ja ikärakennekin varsin korkea. Hallituksen tärkeimpänä tehtävänä tälle vuodelle on ollut toiminnan mahdollistaminen luomalla puitteet hallituksen työskentelyyn sekä toimitilojen hankkiminen. Hallitus päätti vuokrata Sairashuoneenkadun osakkeen kokonaan ulkopuolisille. Asunto tyhjennettiin huonekaluista ja tavaroista lähes kokonaan. Osa myytiin jäsenistölle järjestetyssä huutokaupassa, osa meni lahjoituksena eteenpäin tarvitseville ihmisille ja osa poistettiin. Uusi toimitila vuokrattiin Turusta Lounatuulet Yhteisötalosta Läntinen Pitkäkatu 33. Siellä Valkonauhalla on oma toimistohuone, jonne saimme mahtumaan muutamia vanhoja ja arvokkaita huonekalujamme.

Syksyn aikana hallitus on tutustunut menneiden vuosien toimintaan käymällä läpi Maakunta-arkistoon toimitettua materaalia yhdistyksen eri vuosikymmeniltä. Paljon on tehty työtä äidinrakkauden hengessä auttaen naisia heidän elämänvaiheissaan sekä saaden toiminnan kautta paljon mielekkyyttä myös omaan elämään.

Lounatuulet Yhteisötalo ry:ssä www.lounatuulet.fi meillä on loistavat tilat toimintamme kehittämiselle. Valkonauhan tarkoituksena on tukea naisten hyvinvointia, raittiita elämäntapoja ja edistää lähimmäisenrakkauden toteutumista yhteiskunnassamme. Tähän toimintaan haluamme kutsua sinua erilaisiin tehtäviin: kohtaamiskahvilaan osallistujaksi tai tekijäksi, ryhmänvetäjäksi, tukihenkilöksi tai muuta, mihin sinulla on osaamista tai haluat sitä kehittää.

Suomen Valkonauhaliiton kirjasta "Sata vuotta järjestäytynyttä äidinrakkautta", Irja Eskelinen, 2005:

"Valkonauhatyön näkyä kuvaa hyvin vanhaan merkkuuliinaan kirjottu värssy:
Siunaa Isä kotiamme, niin että
pitäisimme arvossa leipää
ennen kuin se loppuu,
löytäisimme toisemme
ennen kuin erkanemme
ja nauttisimme toisistamme
sellaisina kuin olemme
niin kauan kuin meillä on aikaa".