Historia

TURUN VALKONAUHA - LASTENKODEISTA JA RAUTATIELÄHETYKSESTÄ TÄHÄN PÄIVÄÄN

Turun Valkonauha ry perustettiin 120 vuotta sitten tilanteeseen, jossa Suomi oli osa Venäjän suuriruhtinaskuntaa. Sosiaalinen huolto ja vastuunkanto olivat vaatimattomalla tasolla ja suuri joukko lapsia ja perheitä oli turvaa vailla.

Turkulaiset naiset tarttuivat toimeen lehtorin rouva Nanna Jalavan johdolla ja niin alkoi Suomen Turussa syksyllä 1896 kansainvälisen mallin mukainen valkonauhatyö. Kansainvälinen järjestö WWCTU (World´s Woman´s Christian Temperance Union,  Valkonauhan maailmanliitto) oli perustettu vuonna 1891 Bostonissa Pohjois-Amerikassa tarkoituksenaan erityisten lasten, naisten ja perheiden auttaminen vaikeissa elämäntilanteissa, joiden syntyminen liittyi usein kansalaisten (tuolloin enimmäkseen miesten) alkoholinkäyttöön.

Järjestö ajoi naisten yhteiskunnallisia oikeuksia vaatien naisille äänioikeutta sekä vaikutti yhteiskunnassa vaikuttaviin lukuisiin sosiaalisiin epäkohtiin perustamalla lastenkoteja, naisten yömajoja, paikanvälitystoimistoja ja aloittamalla etsivän sosiaalityön ns. rautatielähetyksen sekä turkulaisen rouva Wahlbeckin johtaman kotikäyntityön.

Järjestön nimi Valkonauha viittaa jäsenmerkkiin, valkoiseen nauharuusukkeeseen. Valkoinen väri muistuttaa puhtaudesta ja työn monipuolisuudesta, sisältyyhän valkoiseen väriin kaikki spektrin värit.

lehdistoetiedote2

Kuvassa Turun Valkonauhan työ- ja tyttökodin lapsia 1910-luvulla yhdessä johtajatar Viktoria Ekbomin kanssa. Kuva: Suomen Valkonauhaliiton kuva-arkisto.

Rautatielähetyksen sisältönä oli olla vastaanottamassa asemalla Turusta työtä etsimään tulleita maalaistyttöjä, joiden riskinä oli joutua huonoihin palveluspaikkoihin ja suoranaisiin vaaroihin.

Tuolloin suurissa kaupungeissa oli paljon ilotaloja ja muuta naisiin kohdistuvaa epämääräistä toimintaa ja työtä etsivät, rahattomat tytöt olivat vaarassa joutua olosuhteiden uhreiksi. Valkonauha piti yllä työnvälitystoimistoa, josta välitettiin luotettavia palveluspaikkoja ja työpaikkaa odottaessa saattoi yöpyä Valkonauhan ylläpitämässä Yömajassa.

Toinen merkittävä työmuoto olivat lastenkodit. Turun Valkonauhalla oli onni saada Jarrurinkatu 3:ssa toimineen työkoulun ja lastenkodin johtajattareksi lasten rakastama Viktoria Ekbom. Yhdistys ylläpiti myös yömajaa Sairashuoneenkatu 4:ssä, jota johti menestyksellä Anna Bergström.

120 vuotta on sisältänyt paljon työtä, erilaisia työmuotoja muuttuvassa toimintaympäristössä. Tällä hetkellä Turun Valkonauha toimii Sairashuoneenkadulla. Yhdistystä johtavat puheenjohtaja Pirkko Larkela ja toiminnanjohtaja Minna Saunders.